Ortorèxia

L'ortorèxia és un trastorn alimentari caracteritzat per l'obsessió a poder menjar aquell menjar que "consideres saludable". L'objectiu d'aconseguir-lo interfereix amb la teva vida normal, fins a provocar problemes mèdics.

Aquest concepte el va utilitzar per primera vegada Steevin Bratman el 2002, en el seu llibre "Health food junkies" i actualment per diagnosticar-lo s'utilitzen els seus criteris :

  • Dedicar més de 3 hores al dia a pensar la teva dieta sana.
  • Preocupar-se més per la qualitat dels aliments que pel plaer de consumir-los.
  • Disminució de la qualitat de vida a mida que es va augmentant la pseudoqualitat de l'alimentació.
  • Sentiments de culpabilitat quan no es compleixen les conviccions dietètiques.
  • Planificació excessiva del que menjaràs a l'endemà.
  • Aïllament social provocat pel teu tipus d'alimentació.

Normalment són persones molt estrictes, controlades i exigents amb elles mateixes i amb els altres. L'adolescència, les noies, els que es dediquen a fer esports com el culturisme, l'atletisme i altres, son els grups més vulnerables donat que son molt sensibles davant del valor nutritiu dels aliments i les seves repercussions sobre la figura o imatge corporal. La seva personalitat sol ser extremista, és a dir de tot o res, de gras o prim, etc.

Una de les característiques son les conductes obsessives, es comença a generar odi i repulsió a certs menjars. Només consumeixen aliments específics, de cert tipus: orgànics, vegetals, sense conservants, sense grassa, gairebé no mengen carns només fruites o aliments crus. Es veuen obligats a buscar aquests aliments de forma obsessiva, i si no els troben prefereixen no menjar fins que els aconsegueixen. La forma de preparació també influeix, els aliments es tallen d'una forma determinada, per la qual cosa fugen dels restaurants per pànic a no saber que menjaran i com els hi serviran.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License